Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

J.A.C.E.-Just Another Confused Elephant




Το όνομα του βασικού πρωταγωνιστή Jace, είναι συνυφασμένο με το σύνδρομο που διακατέχει τα ελεφαντάκια στην Αφρική, που μένουν ορφανά από μικρά και έχουν απρόβλεπτες αντιδράσεις.

Και ο ίδιος ορφανός από μικρός, αφού η μητέρα του δολοφονείται από τον αδερφό της, έγκλημα τιμής, ενώ τον κρατάει στην αγκαλιά της, και λίγο αργότερα δολοφονείται και ο πατέρας του λόγω ξεκαθαρίσματος λογαριασμών. Τα τελευταία λόγια του πατέρας του, είναι να σιωπήσει και να μην αποκαλύψει ποτέ και σε κανέναν τι είχε συμβεί.

Σημαδεμένος λοιπόν από τότε που γεννήθηκε, θα λέγαμε κατατρεγμένος από τα γεννοφάσκια του, ξεκινάει από το Αργυρόκαστρο ένα μοναχικό εσωτερικό ταξίδι, αφού έχει επιλέξει να μην μιλάει ποτέ, περνώντας ωστόσο τη δική του Οδύσσεια στην κυριολεξία, με Κύκλωπες και Λαιστρυγόνες και σύγχρονα τέρατα, στην προκειμένη ένα διεθνές κύκλωμα διακίνησης λαθρομεταναστών.

Ωστόσο, η προσωπική του Ιθάκη, μοιάζει με άπιαστο όνειρο, αφού από την αρχή της ταινίας μέχρι λίγο πριν το τέλος, τα εμπόδια που στέκονται στο δρόμο του είναι αμέτρητα και μοιάζουν αξεπέραστα… Είναι όμως; Στο ερώτημα αυτό θα απαντήσουν οι θεατές βλέποντας την εκπληκτική αυτή ταινία, διεθνών προδιαγραφών, όπου η δράση, η απίστευτα καλή σκηνοθεσία και οι εξαιρετικές ερμηνείες των ηθοποιών, όπως του πρωταγωνιστή, του οποίου ακόμα και η σιωπή λέει πολλά, κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον και κόβουν την ανάσα από την αρχή μέχρι το τέλος.

Η ταινία ξεκίνησε το ταξί της πριν 5 χρόνια, το Νοέμβριο του 2012. Παρά τη μεγάλη διάρκεια της, 2.30 περίπου ώρες, δεν αφήνει περιθώριο κούρασης. Πρόκειται για μια ταινία συνταρακτική και σοκαριστική, που σε κάνει να προβληματιστείς βαθιά για το τι συμβαίνει γύρω σου, για το τι γίνεται πραγματικά σε όλες αυτές τις υποθέσεις παράνομων κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων, αφού καλύπτει όλο το φάσμα αυτής της τραγικής και αδυσώπητης εκμετάλλευσης των ανθρώπινων ψυχών, από μικρά παιδιά που βλέπουμε στα φανάρια, υποθέσεις trafficking, δηλαδή γυναίκες που τις αναγκάζουν στην εκπόρνευση, πουλώντας τα μωρά τους σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης και όλα αυτά στο πλαίσιο μιας Αθήνας, σκοτεινής, υποχθόνιας, χωρίς οίκτο. Είναι μια ταινία βασισμένη εξ’ ολοκλήρου σε πραγματικά γεγονότα. Αυτό νομίζω είναι που συγκλονίζει περισσότερο.

Το «J.A.C.E», ξεκίνησε τη φεστιβαλική του πορεία από το Τόκιο και συνέχισε αποσπώντας το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας, για τη Στεφανία Γουλιώτη, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Κατόπιν, κέρδισε την εμπιστοσύνη των διανομέων στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου και λίγες ημέρες πριν, έφυγε με το Βραβείο Κριτικής Επιτροπής από το Βουκουρέστι, στο φετινό Romanian International Film Festival.

Δείτε το επισημο trailer εδώ: https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=mOqDVLZzanc

Το εκπληκτικό soundtrack της ταινίας ερμηνεύει η Ελευθερία Αρβανιτάκη: https://www.youtube.com/watch?v=AYxS2YfPs2c

Παραγωγή: Ελλάδα - Πορτογαλία - Τουρκία - Ολλανδία - FYROM
Σκηνοθεσία: Μενέλαος Καραμαγγιώλης
Πρωταγωνιστούν: Alban Ukaj, Στεφανία Γουλιώτη, Αργύρης Ξάφης, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Μηνάς Χατζησάββας, Κόρα Καρβούνη, Ακύλλας Καραζήσης, Γιάννης Τσορτέκης, Χρήστος Λούλης, Κώστας Μπερικόπουλος, Diogo Infante, Franco Trevisi

Β.Ψ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πληκτρολογήστε το σχόλιο σας...